18 Temmuz 2012 Çarşamba

Geçmişten İzler 5 - Demir Köprü & Asi Nehri

15. bölüm'de,  dizifilm forum'un hararetli tartışmalarının arasında bir bilgilendirme mesajı daha... 

Demir’imizin restorasyonunu yaptırdığı meşhur bir taş köprümüz var ya hani… O köprünün gerçek adının "DEMİR KÖPRÜ"   olduğunu biliyor muydunuz?

Köprümüz Antakya-Reyhanlı yolunun 20. kilometresinde aynı adla anılan Demir Köy’deymiş ve tabi Asi Nehri’nin üzerinde bulunan bu taş köprü yıkılan Antakya Köprüsü’nün de benzeriymiş… (hunharca ve acımasızca yıkılan Antakya Köprüsü şehri ikiye ayıran Asi Nehri üzerindeymiş. 1972 yılında yıkılmış ve yerine bugünkü betonarme köprü yapılmış. Süheyla ile İhsan, Mozaik Müzesi ziyaretinden sonra bu köprünün üzerinde yürümüşlerdi. Bir de Demir ofisindeyken bu köprünün yağlı boya tablosu ara ara görünüyor dizide.
Haçlı seferleri sırasında "Demir Köprü" bölgenin en önemli geçitlerinden ve Antakya’nın savunmasında da büyük rol oynayan yerlerinden biriymiş.

Eeeee Demir’imizden sonra Asi’sinden de bahsetmeden olmaz. Adına yaraşır nehir…  yerinde duramaz, kabarır, taşar... zaman zaman bendini çiğner, aşar ve hatta Antakya’yı sele boğar… aynen Demir’in Asi’nin aşkıyla boğulması gibi.

Asi Nehri, Lübnan’da Beka Vadisi’nde doğar, Suriye’den geçerek Hatay’dan Akdeniz’e dökülür. Denize döküldüğü yerde Samandağ… hani şu Asi’li, Demir’li kumsal sahnesinin çekildiği yer, Türkiye - Suriye sınırının 22 km. sini oluşturur. Antik çağlardaki adı Oronthes (Asi’nin atının da adıydı). Bazı kaynaklarda da adı aassi şeklinde geçer.
ayşe ıraz, dizifilm.com, 12 Şubat 2008

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder