25 Ocak 2013 Cuma

Nilgün Öneş'in People News'a verdiği Röportaj

Sn. Nilgün Öneş'in People News'a verdiği röportajın tamamına alıntıladığımız linklerden ulaşabilirsiniz.  Sayfalarımıza sadece  Asi, Tuba Büyüküstün ve Murat Yıldırım ile ilgili olan kısımları alıntıladık. Alıntı 'Bing' çevirisidir. Doğal olarak üzerinde hiç bir oynama yapılmadan aktarılmıştır. Keyifli okumalar...

Türkçe
http://peoplenews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=326%3Anilguen-oene-asi-dizisinin-seckin-senaryo-yazar-tuerk-peoplenewsgrda&catid=60%3Afamous-people&Itemid=96

İngilizce
http://www.peoplenews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=324%3Anilguen-oene-the-distinguished-turkish-scriptwriter-of-the-series-asi-in-an-exclusive-interview-for-peoplenewsgr&catid=60%3Afamous-people

Nilgün Öneş: “Asi dizisinin seçkin senaryo yazarı Türk peoplenews.gr’da”’ 
"2012 yazında, bir Türk televizyon dizisi dikkatimizi ve kalbimizi kazanmak iddası ile ülkemize geldi. Dizinin senaryosu başta senaryo yazarı Nilgün Öneş olmak üzere, meslektaşlarından oluşan bir yazar ekibi tarafından yazılmıştı.  
Söz konusu dizi, Orta Doğu coğrafyasında Yunan Medeniyeti’nin eski beşiği olan mistik Antakya şehrinde çekilmişti. Dizi adını, bölgeyi ikiye ayıran aynı addaki vahşi Asi Nehiri’nden ( mitolojik adıyla Orontes) ve güçlü başrol karakterinden almıştı. ‘’Asi’’ disizi hem dünya çapında hem de Yunanistan’da inanılmaz bir başarı gösterdi (67 ve daha fazla ülkede seyredilme rekoru kırarak Monte Karlo 2011 yılı Uluslar arası Televizyon Ödülleri’nde, ikincilik ödülünü kazandı). Bunun yanı sıra dizinin başrol oyuncusu Murat Yıldırım, 2012 yılı kasım ayında düzenlenen Vatikan Uluslar arası Giuseppe Sciacca  Ödülleri’nde, En İyi Yeni Oyuncu ödülünü kazandı.
Söz konusu bu gelişmeler bizim de Nilgün Öneş’le tanışma nedenlerimizi oluşturdu. 

...ama beni en çok etkileyen 6 Mayıs 1972 yılında idam edilen Deniz Gezmiş, Hüseyin İnan ve Yusuf Aslan’nın mezarlarındaki anma töreni olmuştu. Tıklım tıklım genç insanlarla ve öğrencilerle doluydu. Bunun dışında gerçek aşk duygusu Asi’de olduğu gibi seyirciyi her zaman etkiliyor. 

Yıllardır Türkiyede başarılı bir senaristsiniz, Asi nin zamanı nasıl geldi? 
Hatırla Sevgili Dizisi’ni yazıyordum ve çok yoğun çalışıyordum. Tomris Giritlioğlu, Gül Dirican, Şebnem Çitak ve Neşe Çehiz’le birlikte Asi’yi hazırlamaya başladı. Benden de dizinin senaryo danışmanı olmamı istedi.
Çok güzel bir projeydi bütün yoğunluğuma rağmen kabul ettim. Hikaye toplantılarına katılmaya başladım, sonra tretman ve senaryo kontrolleri filan derken kendimi tamamen işin içinde buldum.
 Tomris iyi ki ısrar etmiş, çok iyi bir ekiple severek çalıştım ve hepimizin gurur duyduğu bir iş ortaya çıktı.
 Nelerden ilham aldınız Asi nin senaryosunda, çünkü Cein Osten nin romanı olan Ask ve Gurur dan çok yaratıcı etkiler görülmekte. 
 Evet Jane Austen, Aşk ve Gurur. Tomris’in fikriydi. Hikayeyi müthiş bir doğa parçasının içine yani Antakya’ya yerleştirmek de… Zaten Tomris Antakyalıdır. Bütün çekimler boyunca ekip şehre yerleşti, hatta ev tutanlar bile oldu. Büyük şehrin dışına çıkmak herkese iyi geldi. Elbette görüntülerde yönetmenimiz Cevdet Mercan ve sanat yönetmenimiz Naz Erayda’nın önemli katkıları var. 
 Dünya çapında akıl almaz bir şekilde sürekli başarı elde eden diziyi nasıl yorumluyorsunuz?  Ki bu başarı fazlasıyla kanıtlandı 2011 monte kalro uluslar arası televizyon ödüllerinde 2ci sırayı alınca? 
 Sevilen bir işin ortaya çıkması için en başta bütün ekibin projeye olan inancının tam olması gerekir. Bir kişi bile inancını yitirirse bu duygu salgın hastalık gibi herkese bulaşır. Bazen senaryo iyidir ama kötü hayata geçer, bazen tam tersi senaryo kötüdür, ne kadar iyi prodüksiyon yapılsa, ne kadar iyi oynansa da olmaz. En sevilen oyuncu bile durumu kurtaramaz. Bazen de herşey bir araya gelir. 
Monte Carlo 2011 
Ama bu da yetmez. Iş güzel gider, fena rating almaz ama parlamaz. Çünkü kimsenin nasıl olduğunu bilemediği o görünmez sihirli dokunuşa ihtiyacı vardır ve buna her zaman rastlanmaz. Asi’de bütün unsurlar bir araya geldi. Ve sonunda o sihir de gerçekleşti. Monte Carlo tecrübesi hepimiz için muhteşemdi. Ekip olarak gittik, ödül gecesine katıldık. 
Tuba, Prens Albert’in masasına davet edildi, yemeğini onunla yedi. Onun dışında masada oyuncu olarak sadece William Macy ve Felicity Huffman vardı. Murat’la birlikte ödül verdiler. Dünyadaki en sevdiğimiz dizi ekipleriyle aynı sahnede olmak harikaydı.
 Senaryoyu bu kadar sade ve aynı zamanda bu kadar gerçekci ve insancıl ne yaptı?
 Doğal bir çevrede yaşanan aşk hikayesinin gücü… Bence Antakya’nın önemli katkısı var. Tarihi, insan davranışları, gelenekleri, Türkiye-Suriye sınırında olması, ana  karakterlerden birine ismini veren Asi Nehri, yemekleri, kültürü… Ve elbette Anadolu insanının sıcak kanlılığı… Yazı gurubu olarak Antakya’ya gittik, dolaştık, dinledik, izledik ve kalbimize dokunanları senaryoya aktardık. Şehir işimizi çok kolaylaştırdı.
……………………………….
… Mesela Asi dizisini örnek verecek olursak, dünyada en çok izlenen ikinci dizi oldu ama yazarlar tek kuruş telif almadı. Bu anlamda Türkiye Taş Devri’nde yaşıyor. Senaryo yazarlarının gücünü sormuştunuz, bu durumda bir güçten söz edebilir miyiz?
Sade bir seyirci olarak  bir sahneyi veya gelişmeyi sonradan değiştirmek istediğiniz oldu mu? 
 Çok oldu. Dediğim gibi 90 dakika yazmak birçok şey gözden kaçırmayı yanında getiriyor. İşi yetiştirme telaşı içinde hiçbir şeyi kontrol edemiyorsunuz. Televizyon karşısında oturup yazdığım bir diziyi izlerken utancımdan masanın altına girmek istediğim anlar oldu.
Dizide en sevdiğiniz karakterler kimlerdi?  
Bu soruya cevap vermek evlatlarını ayırmak olur. Hepsini çok seviyorum. 

Türkiyede genelde dramatik dizilerde kötü son alışılagelmiştir, siz mulu sona nasıl cesaret etiniz ki halk tarafından da özellikle taktir edildi?  
 Bazı hikayeler mutlu, bazıları acıklı sona uygundur. Biz Asi ve Demir’in ve diğer karakterlerin sonsuza kadar mutlu yaşamalarını istedik. Ortak kararımızdı. Yeteri kadar acı çekmediler mi? :)
 
Sizde biliyorsunuz ki bu yıl Uluslar arası Giuseppe Sciacca 2012 ödüllerinde Murat Yıldırım en iyi genç oyuncu olarak Vatikanda ödül aldı. Onu tanıyabilmek için temeli ASİ dizisiydi, Dünyadya açılmasıTürk dizilerin amiral gemisi ve tabii ki başarılı oyunculuğuda. Nasıl hisediyorsunuz bunun için ve Murat için? 
 Murat hem oyuncu hem de arkadaş olarak çok sevdiğim biri. Duygularını kolaylıkla ifade edebildiği çok anlamlı bir yüzü var. Samimi ve sade. Dahası oyunculuğuna yatırım yapıyor, işini çok ciddiye alıyor ve önünde bir sürü güzel projeye imza atacak kadar uzun bir yolu var. Çok daha başarılı olacağına inanıyorum.  
Asi dizisindeki başrol oyuncularla olan çalışmalarınızda hangi olayı daha net hatırlıyorunuz? 
 Araştırma için Antakya’ya gittiğimizde, daha çok aile evindeki çekimlerde oyuncularla zaman geçirdik. Ucu Suriye sınırına dayanan harika bir mekandı. Herkes büyük bir uyum içinde, inançla ve sevgiyle çalışıyordu, elbette bu duygular işe de yansıdı. O bütünleşme halleri, heyecanları, aralarındaki dayanışma beni çok etkilemişti.
Tekrar bir dizi veya film yazarmıydınız Asi nin  başrol oyuncuları, efsane ve başarılı çift Tuba Büyüküstün ve Murat Yıldırımla? 
Tabi neden olmasın? Her ikisi de hem arkadaş hem de oyuncu olarak çok sevdiğim insanlar. Daha da önemlisi birlikte çok uyumlu ve güzeller.
………………………….
Asi dizisinin yapımcısı Tomris Giritlioğlu ile baş rol oyuncusu Tuba Büyüküstün ün oynayacağı bir filmin senaryosuna beraber başlıyacağınız söyleniyor, bize açıklayabilirmisiniz doğrumu dur? 
 Tuba Büyüküstün
Evet bir senaryo üzerinde çalışıyorum. 2 Temmuz 1993 yılında Sivas’ta, ozan Pir Sultan Abdal’ı anma şenliklerinde aralarında ünlü yazar Aziz Nesin’in de bulunduğu misafir bir gurup Madımak Oteli’inde kalıyordu ve otel radikal islamcılar tarafından ateşe verilmişti. 
33 yazar, ozan, düşünür ve 2 otel görevlisi yanarak ve dumandan boğularak ölmüştü. Senaryo bu olayla ilgili. Ama üzerinde  çok çalışmam lazım. 
* Alıntıda kullanılan görseller röportaj sayfasından alıntılanmıştır.

 People News, Nilgün Öneş: “Asi dizisinin seçkin senaryo yazarı Türk peoplenews.gr’da” 2013, erişim tarihi 25 Ocak 2013, 
< http://peoplenews.gr/index.php?option=com_content&view=article&id=326%3Anilguen-oene-asi-dizisinin-seckin-senaryo-yazar-tuerk-peoplenewsgrda&catid=60%3Afamous-people&Itemid=96>

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder