21 Eylül 2011 Çarşamba

Bir su sesi gelsin...

Tarla tapan olsun da gezinecek, eller ekinlere değerek dolanacak. İster buğday dikili olsun ister ayçiçeği. Ya da mısır. Yeter ki bir tarla olsun. Maydanoz tarlaları etrafı yeşilin koyusuna bürüsün. Bir mısır tarlasında upuzun boy vermiş mısırları elleriyle aralayarak geçen toprak sevdalısı, toprak gönüllü, tevazusu da var, diklenmesi de ama en önce bir çiftliğin çiftçi kızı olsun da. Adı ASİ’ye olsun.

Buğday başağı sarısı, toprak alası, nehir yosunu renklerinde eğleşmek olsun da. Bir koca ayçiçeğinin yanında koca gülümsemeyle gezenler olsun da tek. Çit olsun çubuk olsun. At olsun, at binilecek ıssız ve dingin sahiller olsun. Gözümüz de gönlümüz de doysun her türlü sevdaya. Tabiatından, karasevdasına.
Bir yel olsun, karşı dağlardan esen. Karşı dağlar mor olsun. Bazen başı bulutlu olsun. Gizli köşe olacak ağaç altları olsun tepelerinde. Bir geçidi de olsun, zorlu. Adı Titus Tüneli olsun. En dinmez isyanlarda akla ora gelsin. En dar tünellerden geçerken gerçek hayatta; diz çöküp haykırılacak yer olsun.

Kardeşler olsun etrafta. Öyle bir iki de değil hem. Hatta sonradan bilinme, bulunma bir abi bile olsun. Adı Aslan olsun.
Bir şehir olsun aramayla bulunamayacak. Binlerce yılın yükünü de taşımış sefasını da sürmüş. Güngörmüş bir şehir. Görmüş geçirmiş. Binlerce el onu oymuş, yontmuş olsun. O şehir, işlenmiş taşlarla güzelleşmiş olsun.

Çağlayanlarıyla gürlesin. Tarih koksun. Kültür tütsün. Sokakları dar olsun. Pencereleri, kapıları nakışlı olsun. Adı Hatay olsun. Ora dağlarından sökülmüş taşlardan bir çiftlik olsun. O çiftlikte tavuklar olsun, ördekler kazlar olsun. Terası esintili olsun. Avlusunda kızlar gezsin, gerçek anne kadar gerçek bir kadın dolansın mutfakta, kahyanın karısı. Adı Fatma olsun.

Bir su sesi gelsin hep kulaklara. O unutulmaz müzik çağıldasın. Kah Asi nehrinden kah ASİye’den. Tarlalardan, dağ eteklerinden geçsin nehir. Ters de aksa, aksın olsun varsın. Üzerinde taştan köprüler kurulu. Adı ASİ olsun.

Acemi Demirci, Sohbet Köşesi, 19.09.2011.

nls

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder