25 Ocak 2012 Çarşamba

Üşüdü Hatay...


Asi- Demir’den,  Lara ve Yuri’ye. Güneyin sevdalılarından kuzeyin sevdalılarına. Ne aşklar. Biri güneyde, sıcak topraklarda, bambaşka mimari ve tabiatta. Diğeri kuzeyde, karda buzda, başka dilde.
Ama ikisinde de tek dil var. Hep konuşan. Susturan;  dinleten. Sevginin dili.
Sevgili kıvırcık, Asi’den çok önce, Boris Pasternak’ın romanından çekilmiş o filmi hatırlatman, bana neler çağrıştırdı neler:

İkisinin de müziği dinlemeye doyulamaz. O eşsiz sevdalara yaraşır, eşsiz müzikler. Biri Hatay ovalarının döşünü sulayan ASİ Nehri’ne düşen ilk yağmur damlalarını andırırcasına tek tek gelen notaların sonradan coşması, sel olup taşmasıyla bizi o sel suyunun önüne katan müzik. Diğeri Lara’nın şarkısı. Bu müzik Oskar da almıştı yanlış hatırlamıyorsam. Biz de Asi’yi efsane yaptık Her şeyiyle. Çiftliğiyle, müziğiyle, Hatay’ıyla.


Resim;
DHA Yurt, Hatay’da 7 yıl sonra kar yağdı, 22.01.2012, erişim tarihi 25.01.2012,


Üşüdü Hatay, Asisiz kaldığı yıllar boyunca. Dondu. Özlemle yanarak dondu hem. Üzerindeki taş köprüden uzunca zamandır geçmeyen at binen bir kıza onun özlemi. Kayboldu gitti o özlemle koca nehrin gururu. Kah taştı sellerle gürledi. Kah estirdi, karlarla tozuttu.

Biz de üşüdük. Kar soğuğunda kalmışçasına üşüdük. Sonunda kar soğuğunda da kaldık. Ankara karlar altında. İstanbul kar altında. Bursa da.

Çağların nasıl değişimler getirdiğini nasıl da açık seçik görebiliyoruz. Eskiden bilinirmiş aşklar, köylerde kasabalarda. Şimdi herkes dört duvar arasında. Dört duvarla çevrili olduklarından ya göremiyorlar yaşananları ya da duyamıyor. Ama televizyonda sanal filan da olsa bazı aşkları essah belliyor. Biz çoktan belledik bile bir tanesini. Asi’yi.

Sevgi, ne güçlü bir şey. Nerede yaşanırsa yaşansın; kuzeyde ya da güneyde, dili aynı. Duyurduğu aynı.

Sevenleri seviyoruz. Bizim Asi ve Demir’i. Yaban ellerdeki, soğuk iklimi sevgileriyle ısıtan Lara ve Yuri’yi.

Güneyden bir sevgi geçti. Yaktı belki ilkin; ama yokluğunda şimdilerde donduruyor.

Acemi Demirci, Sohbet Köşesi, 23.01.2012


Resim;
DHA Yurt, Hatay’da 7 yıl sonra kar yağdı, 22.01.2012, erişim tarihi 25.01.2012, http://www.dha.com.tr/dhaalbumdetay.asp?kat=19012&page_number=1

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder